Už jsem zase další krůček dál v péči o zdraví mé rodiny! Dneska jsem totiž během 3 hodin z 5 litrů mléka vyrobila 500 g sýrů (mozzarellu, korbáčiky, parenicu i oštěpok), k tomu 110 g luxusního másla a 200 g ricotty!

Když si to spočítám, za 75 korun domácího syrového mléka, které jsem si vyzvedla na farmě během dojení, a 3 hodin práce je to skvělý počin. Vám to možná přijde pracné a časově náročné, mně ale rozhodně ne! Starám se totiž o zdraví celé naší rodiny tím, že vyrábím věci, o kterých jsem přesvědčena, že jí dělají dobře. Ano, mohla bych ty 3 hodiny strávit v práci vyděláváním peněz, a pak si jít tyhle produkty někam koupit. Jenže tohle není moje cesta. Kvalitu toho, co se dá koupit v obchodě, totiž nemám vůbec pod kontrolou.

Plno lidí, kterým ukazuju, co všechno se dá vyrobit doma, mi říkají, že na tohle nemají čas. Potřebují totiž chodit do práce, kde vydělávají peníze někomu jinému, a pak si musí jít koupit mnohdy nekvalitní jídlo i drogerii. V krátkodobém horizontu možná dobrá strategie, ale až se tělo ozve, ulehne s nějakou chorobou, člověk o svůj příjem přijde, a bude navíc platit doktory a péči.

Když slyším argumenty ohledně nedostatku času, vždycky radím, místo koukání na televizi (tu mimochodem nemáme už 7 let a žijeme) nebo do mobilu, si najděte čas a začněte vyrábět jednodušší věci – jogurt, „lučinu“, prášek na praní, jednoduchý krém – a uvidíte, jak vás to bude bavit. No, a pak budete plynule pokračovat třeba až k sýrům nebo mýdlům.

Já třeba v drogerii téměř vůbec nenakupuju, snad jen kromě žlučového mýdla, bez kterého si neumím představit praní. A nyní jsem na začátku sýrařské cesty, což je pro mě další krok k ozdravění a kontrole našeho jídelníčku. Je to zábavná cesta, na které se s vámi zabaví a velmi dobře poučí děti. To si sama potvrzuju v naší škole, kde děti vedu k vlastní výrobě různých věcí  – prací prášek, sýry, modelínu, …, a jsou velmi často překvapené, jak je to jednoduché, zdravé, levné a výborné. Takže vzhůru do tvoření a dejte vědět, jak vám to jde!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *