Od té doby, co peču o Velikonocích tento mazanec nebo o Vánocích štolu, nedokážu pochopit svojí mamku, že stále peče její kynutý mazanec, který ji trvá několikanásobne déle, navíc není tak vláčný jako ten můj.

Recept jsem kdysi našla v jednom časopise a upravila si ho tak, aby byl co nejjednodušší a zároveň lahodný. Nejdéle trvá spaření, oloupání a nasekání mandlí, pak jde vše rychle.

Surovinymazanec
Tekutá část
150 g oleje nebo másla
2 celá vejce
1 lžíce (domácího) vanilkového extraktu
(lze nahradit vanilkovým cukrem, který se přidá do suché části)
250 g měkkého tvarohu – výhodnější je z vaničky, lépe se rozmíchává
1 lžíce rumu
nastrouhaná kůra z půlky citronu nebo domácí citronový extrakt s kůrou
1 lžíce citronové šťávy

Suchá část
140 g cukru – používám tmavý buď třtinový nebo řepkový
500 g mouky – většinou smíchám celozrnnou a bílou špaldovou (poměr dle pocitu, i čistě celozrnný je výborný)
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů

100 g mandlí – oloupaných a nasekaných
50 g rozinek – předem namočených nejlépe v rumové vodě nebo mléce

Ve velké míse pořádně smíchám tekuté suroviny, do druhé proseju mouku a kypřící prášek, vmíchám cukr. Suchou směs pak přisypu do tekuté, pořádně zamíchám, přidám rozinky a mandle a prohnětu. Na mazanec vytvaruji bochánek kulatý, na štolu oválný, potřu mlékem a dám do předem vyhřáté trouby na 150°C na cca 45 minut péct.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *